Roliga saker att göra med gamla par jeans

Förr, innan det var modernt med trasiga jeans, så var jeans kända för sin tuffhet och förmågan att hålla i evigheter under allvarliga arbetsförhållanden. Levi Strauss kom ursprungligen upp med idén om blå jeans (denimbyxor) för att tjäna guldrushen i Kalifornien som inte kunde hitta byxor som höll.

Strauss första version av dessa byxor var gjord av grov duk som han hade köpt för att använda för tält och vagnsöverdrag, men de var för styva och skavda. Så, materialet flyttade till något som fortfarande var tufft men också bekvämt: twilled bomullstyg eller denim. Det visar sig att det var ett vinnande val, och med en förbättring här och där patenterades Levi’s blue jeans i maj 1873.

Nuförtiden används blåjeans fortfarande som rejäla arbetsbyxor, men de har också blivit så vanliga att vi har otaliga stilar: skinny, bootcut, bellbottoms, cargo, relaxed fit, low rise, baggy, carpenter, ripped … och så fortsätter det. Med alla dessa jeans, med modets säsongsmässiga förändringar, gör det att många gamla par jeans finns där ute.

Det betyder att det finns mycket billigt (eller gratis), starkt men ändå bekvämt material som en blivande gör-det-själv-man kan leka med det. Så gillar du att syssla med DIY, så har du en hel del att göra med hjälp av ett par gamla jeans.

Gör en väska eller flera

Det finns massor av olika väskor som folk gör med gamla jeans. Bakfickorna kan förvandlas till plånböcker. Benen kan vara snabba projekt för att göra en bärväska för en vinflaska eller små återanvändbara presentpåsar. Ett helt par jeans är tillräckligt med material för att bygga en ryggsäck eller väska.

Förkläden

Medan många människor tänker på förkläden som något som bärs i köket, vanligtvis av 1950-talets hemmafruar, så är det inte fallet. De är mycket mer mångsidiga. Typer av förkläden kan användas för snickeri, trädgårdsarbete, hantverk, matlagning och mycket mer. De skyddar kläder från att skadas och ger lättåtkomliga fickor. Återanvända jeans är fantastiska förkläden och jeansfickor blir praktiska fickor på dem.

Denimmatta

Det är viktigt att komma ihåg att mattor kan komma i många former (ovala, cirkel, fyrkantiga, löpare) och storlekar, allt från att täcka rum till något framför ett handfat. Det är med andra ord möjligt att ta på sig en jeansmattan som ett litet projekt första gången och gå vidare till något större, med material från äldre jeans. De kan användas för att göra shagmattor, knutna mattor och flätade mattor.

2 Mar 2023